Saturday, October 3, 2009

Cita-citaku menjadi suri rumah yang Berjaya

Assalamualaikum..tajuk ni dh lama sy nak ulas,terjumpa plak..ade orang dah ulas.. tp sekarang rs ade semangat utk menulis tajuk ni…sbb tgk org lain dah tulis dulu..argghh..ini tidak adil..huhuhu..

Sebenarnya..isu ni agak sensitive bg kaum hawa..tambah2 lg yang belajar tinggi…pandai..ade kelulusan.. bila dah habiskan banyak duit utk belajar, rs rugi xkeja..
Petikan kat bawah ni dicopy dr blog seseorang.

hehehehe

""Suatu hari, sy terjumpa kawan lama semasa belajar dulu…byk yg kami bualkan..tp sy tertarik dgn kenyataan kwn sy ni..sbb dia amik medic kat luar negara..dan masih dlm pengajian. Tentang cita-cita..

Aku : Wah..best la..lepas ni bleh jd doctor…tercapai gak cita2 awk..hehe

Kawan : Biase je…susah la nak capai cita-cita.. sy ade cita-cita yg xmungkin tercapai..huhu

Aku : Ye ke? Doctor tu bukan cita-cita awk ke?

Kawan : hmm..cita-cita gak..tp sy ade satu lg cita2..tp mcm xmungkin tercapai je..

Aku : ape dia?

Kawan : Menjadi suri rumah. Dah belajar sampai tahap ni…mcm xmungkin blh jd suri rumah lepas ni..huhu

Aku : Amazing!

Yup..amazing..amazing…and interesting person.. Sy xpernah terfikir spt dia..ya, mgkin tahap IQ sy dgn dia pn jauh beza.. dia dulu, best student dan skor semua A dlm SPM dan Matrik..sekolah asrama penuh plak tu..malah, bakal menjd seorg doctor lulusan luar Negara. tp, kenapakah dia ada cita2 menjd suri rumah?

Kenapa..kenapa..dan kenapa? Soalan itu menyebabkn sy mencari jwpn..dan sy telahpun temui jwpnnya skrg (sbb skrg ni dpt training jd suri rumah sepenuh masa..haha) ~ ye la..sy dulu keje belajar je.. satu habuk pon xtau nk wat keje umah.. balik umah..asal mak suh je buat.. kalo xde arahan blur je..xtaw nk buat ape..adik2 pun jrg layan..nk pegang budak / baby pon xreti..mcm xde perasaan je..hehe

Pastu, abis je belajar dpt arahan dr ayah suh jd suri rumah sepenuh masa + ngasuh baby (sepupu) ~2org budak nakal yg sgt lincah dan petah berbicara..hihi. Mula2, bila dpt arahan cmtu..terus bangkang..ye la..xsedar diri lg..lgpun tgh brsemangat nk cari keje..Pastu bila dah masuk sebulan dok umah..baru rs sesuatu yg kurang pd diri ni.. ~aku xreti jd suri rumah!

Bermulalah episode sebuah perjuangan menuntut ilmu suri rumah tangga..jeng..jeng..jeng…

Tapi, keje tetap keje..~keje pun lebih kurang suri rumah gak..mengajar, mendidik, mengasuh.. Alhamdulillah..dpt la ilmu serba sikit..tp xde keyakinan lg nk jg suami dan anak sendiri..huhu. Biarlah diri ini dah bersedia, Allah pasti datangkan jodoh (Allah perancang terbaik)."""

abisla cita tuh..tapi point penting yang nak i cakap kat sini ialah, xsangka ada orang nak jadi suri rumah berjaya cam aku..tak sangka ada orang nak jadi surirumah berjaya cam naseebah yaacob..muahahaha..aku penah ckap kat sumone nak jd suri rumah berjaya..tp itu hanya cita2 yang xmungkin tercapai..mak pak akupown x bg jd suri rumah..muahahaha...

Sebenarnya, menjadi suri rumah tangga ni adalah satu kerjaya yg sgt mulia. Kerana :-

* Perlukan pengorbanan yg tinggi ~jika isteri seorg yg brpendidikan tinggi.
* Mendpt pahala berlipat kali ganda kerana mnjd sumber tulang belakang keluarga
* mnjd pndorong & semangat suami dan anak2.
* Kasih sayang dan perhatian diberikan sepenuhnya pd keluarga.
* Dll

Seorang suri rumah dikira sangat Berjaya apabila :-

* Anak2nya menjd soleh dan solehah dan taat perintah agama.
* Anak2 berjaya dlm pelajaran dan hidup.
* Suami Berjaya dalam kerjaya.
* Hidup sangat bahagia dan penuh dgn kasih sayang.

Sebenarnya, dlm pemerhatian sy, tak ramai isteri yg brpendidikan tinggi (dip, ijazah & master, dll) menjadi suri rumah sepenuh masa.. Jd, kerjaya ini sgt lah kurang mnjd pilihan..kemungkinan yg memilih kerjaya ini adalah arahan drpd suami sendiri :) . Berdasarkan keluarga mereka, sy mndapati kebanyakannya mndpt anak2 yg sangat berjaya didunia dan diakhirat.

Mak sy pun seorang suri rumah sepenuh masa..keje parttime mengasuh budak dan budak2 tuh ialah cucu2nya yang tiga org yang fuh~sungguhla nakal..auntie die pown xlarat nk jaga..baru 3 org tuh..belum 12 org..muahaha..:D jd, sy sgt berterima kasih kpd mak sbb didik kami adik beradik smpai berjya. Tenkiu and LOVE u so much makkkk!

sy : Dah tanamkan azam dan cita-cita utk mnjd seorang suri rumah yg berjaya! hehe

6 comments:

Noorhasmira said...

i pun tgh prektis jadi suri umah.. hoho

naseebah (asfal awliya') said...

hahaha..praktis lebih baik utk masa depan...

darahmerdeka said...

ehem2...

hang nak jadi suri rumah ka dlm masa terdekat ni?

:D

naseebah (asfal awliya') said...

huhuhu..kan aku dah cakap kat situ.. cita2 yang xmungkin kesampaian...ialah menjadi surirumah..ok..hehehe

shafa said...

Alhamdullilah, time kena isi satu borang ni, tulislah cita-cita akan dtg... dan jawapannya ada 3 : pensyarah, pendakwah bebas dan suri rumah :):) entahla, tp mmg sangat mulia kalau kita mampu berkorban dan jadi suri rumah sepenuh masa...

naseebah (asfal awliya') said...

betul tu shafa...